T’u mësosh fëmijëve mirënjohjen

Prindërit  duan që fëmijët të vlerësojnë atë çfarë ata bëjnë për ta. Por si mund ta arrijnë këtë? Ekzistojnë disa truke për t’i sensibilizuar, në mënyrë që fëmijët të kuptojnë atë se çfarë po i jepni. Dhe fëmijët që e kuptojnë këtë, do të jenë me të rritur dhe gjithashtu në gjendje për t’ua transmetuar këtë brezave të ardhshëm. Ja se cilat janë këto truke.

Mësojini me fjalën faleminderit

Gjeni mundësinë që në familje të përdoret sa më shumë fjala faleminderit nga të gjithë pjesëtarët.  Është e rëndësishme që fëmijët t’u thonë faleminderit prindërve për atë që marrin, ndërsa nga ana tjetër, prindërit  duhet ta vlerësojnë dhe t’ua kthejnë falenderimet fëmijëve për kontributet e tyre të vogla ose të mëdha.

Shpjegojini se si fitohen gjërat

Është e nevojshme që fëmijëve t’u shpjegoni se ajo që kanë përfituar apo kanë marrë, ka qenë e mundur falë veprimeve të prindërve, të cilët kanë menduar për nevojat e fëmijëve dhe janë vënë në lëvizje që t’i plotësojnë. Për shembull, pse jo, ju mund të shoqëroheni nga fëmijët kur shkoni për të bërë pazar apo kur gatuani në kuzhinë. Duke u shpjeguar atyre këto veprime, ata do të kuptojnë  se momenti i drekës ishte i mundur falë gjithë kësaj serie veprimesh. Gjithashtu Shpjegojini se duke u rritur, edhe ata do të japin kontributin e tyre.

Stimulojini dhe nxitini të reflektojnë

Ndihmojeni fëmijën të kuptojë se ai, përveçse të kërkojë, mund edhe t’i japë shumë, si familjes ashtu edhe shokëve e shoqeve apo kujtdo që ka nevojë. Do të jetë e dobishme gjithashtu ta ndihmoni  të kuptojë se jo të gjithë mund të kenë atë që ka ai dhe pse.

 Mësojini që të kënaqen

Do të jetë e rëndësishme që fëmija të dijë të kënaqet me atë që ka dhe të mos ketë nevojë gjithmonë për më shumë. Pra të përshtatet të shijojë atë se çfarë ka. Për këtë, është shumë i rëndësishëm shembulli i vetë prindërve. Edhe ata duhet të kënaqen me atë që kanë dhe nuk duhet të jenë gjithnjë në kërkim të të pasurit pafund.

Lërini të dëshirojnë

Bashkë me aftësinë për t’u kënaqur, është e rëndësishme që fëmijët të kenë dëshira për të shpresojnë dhe imagjinojnë. Kjo do të jetë e mundur vetëm kur nuk do të mund të kenë gjithçka dhe nuk do t’i plotësohet çdo kërkesë apo dëshirë që ata kanë.

Ndani përshtypjet tuaja me ne

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
Rreth Radio 7

Radio 7 hyri në tregun radiofonik shqiptar si një media që sjell një këndvështrim pozitiv për jetën! Radio 7 është një zë pozitiv përmes përzgjedhjeve muzikore të përditshme, programeve informative, educative dhe sociale. Ne përdorim parimet biblike në thelb të përmbajtjes së programeve tona, me dëshirën për të parë një shoqëri shqiptare ku vlerat mbrohen. Stafi dhe programet e realizuara i japin një rëndësi të veçantë mirëqënies fizike, emocionale dhe shpirtërore të çdo personi.

Licensuar në nëntor te vitit 2001, Radio 7 fillon transmetimet në 17 maj 2002 me një transmetues në malin e Dajtit, nga një studio modeste dhe me pjesën më të madhe të stafit si vullnetarë.

Është quajtur Radio 7 sepse simbolika biblike e numrit 7 është “dita e pushimit dhe paqes fizike dhe shpirtërore.” Nëpërmjet transmetimeve të saj Radio 7 kërkon t’ju jap dëgjuesve pushim dhe paqe pavarsisht se sa e zhurmshme është dita në qytetet ku jetojmë.

Radio 7 transmeton në Tiranë në frekuencën 97.7 fm, e duke filluar që nga vitet 2005-2007 jane shtuar 2 transmetues te rinj, nje ne Ardenice me qellim mbulimin me sinjal te ultesires perendimore dhe nje tjeter ne Petresh per mbulimin me sinjal te zones se Elbasanit. Sot Radio 7 transmeton ne tre frekuenca, 97,7 FM ne Tirane, 102,3 ne Elbasan dhe 88,2 ne Ardenice. Ne vitin 2009, Radio 7 ka filluar transmetimet ne internet ne www.radio-7.net.


Free!

REGJISTROHUNI