Si ndihmon lutja për të luftuar ankthin dhe depresionin

Bibla thotë  tek 1 Pjetrit 5:7  “dhe gjithë merakun tuaj hidheni mbi të, sepse ai merakoset për ju”.  Ky varg është më shumë se thjesht një nocion. Lutja ka fuqi që të na ndihmojë për të luftuar ankthin dhe depresionin. Shkencëtarët po kërkojnë  të shohin se çfarë ndodh në trupat e atyre që luten dhe që besojnë në Zot.

Këta shkencëtarë të cilët i kanë shtrirë kërkimet e tyre në U.S dhe në Kanada,  kanë gjetur se truri i atyre personave që kalojnë kohë në lutje dhe meditim është ndryshe. Andrew Newberg, një shkencëtar neurolog, i cili punon pranë Universitetit të Pensilvanisë ka skanuar trurin e njerëzve besimtarë për më shumë se një dekadë.  Ai ka dalë në përfundimin se njerëzit të cilët luten e çojnë në gjendje pasive lobin parietal, i cili  merret me përpunimin e informacionit sensorial (shqisor).

“ Kur njerëzit humbasin ndjesinë e vetes së tyre,  ata ndjejnë një gjendje plotësimi dhe shkrirjeje me Zotin. Duke humbur këtë ndjesi të vetvetes, ankthi, depresioni dhe frika largohen.

Disa nga këta shkencëtarë kanë vënë re gjithashtu disa ndryshime në trurin e një personi që lutej për periudha të shkurtra për çdo ditë.  Kur ne praktikojmë lutjen përditë,  kjo mund të çoj në  ndryshime sistematike të trurit.  Ne po trajnojmë mendjet tona për t’u fokusuar në prezencën e Zotit. Ndërsa kjo bëhet një zakon, ne nuk jemi më të varur ndaj emocioneve të bazuara tek frika, siç janë ankthi apo depresioni. Në kohën që ne lutemi ne shpallim se  varemi vetëm nga Zoti dhe se e lëmë Atë që të jetë në kontroll të gjithçkaje.

Një studim i publikuar në Sociologjinë e Besimit sugjeron se lutja mund të largojë ankthin e njerëzve dhe të ndihmojë që të lehtësojë shqetësimet, kjo varet sidomos nga fakti  se sa e fortë dhe e sigurt është marrëdhënia  e tyre me Zotin.  Për shumë individë,  Zoti është një burim i madh  komforti dhe fuqie, e kjo  e bën botën që të duket më pak kërcënuese dhe e rrezikshme.

Aftësia që ka lutja  për të na çliruar nga ankthi dhe depresioni ndodh vetëm atëherë kur marrëdhënia jonë me Zotin është e sigurt. Kur ne besojmë se Zoti na do dhe ne i lemë Atij në dorë të gjitha gjërat që mund të  na nevojiten, ne largohemi nga stresi dhe nga shqetësimi dhe  hymë në një vend shërimi.  Ka aq fuqi në lutje që jo vetëm të ndryshojë situatën për të cilën je lutur, por madje  edhe të ndryshojë atë që po lutet.  Kur ne jemi në prezencën e Zotit,  ne  kemi lënë jetët tona përpara Tij dhe jemi tërësisht të  nënshtruar dhe në varësi të tij.

Bibla thotë  tek Jakobi 4:8 “Afrojuni Perëndisë dhe ai do t’ju afrohet.”

Një tjetër benefit i madh i lutjes është paqja. Bibla na tregon  tek  Filipianët 4:6  “Mos u shqetësoni për asgjë, por, në çdo gjë, ia parashtroni kërkesat tuaja Perëndisë me anë lutjesh dhe përgjërimesh, me falënderim.”

Kur ne lutemi në prezencën e Zotit, ne kërkojmë paqe dhe Shkrimet na thonë se nuk asgjë për të cilën duhet të jemi në ankth  kur ne e kërkojmë Atë në lutje.  Ne e dimë që Zoti është larg nesh kur zemrat tona nuk gjejnë paqe dhe Zoti është prezent  në zemrat tona kur paqja është prezent në ne.  Kërkoni Zotin në lutje sot.

Ndani përshtypjet tuaja me ne

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
Rreth Radio 7

Radio 7 hyri në tregun radiofonik shqiptar si një media që sjell një këndvështrim pozitiv për jetën! Radio 7 është një zë pozitiv përmes përzgjedhjeve muzikore të përditshme, programeve informative, educative dhe sociale. Ne përdorim parimet biblike në thelb të përmbajtjes së programeve tona, me dëshirën për të parë një shoqëri shqiptare ku vlerat mbrohen. Stafi dhe programet e realizuara i japin një rëndësi të veçantë mirëqënies fizike, emocionale dhe shpirtërore të çdo personi.

Licensuar në nëntor te vitit 2001, Radio 7 fillon transmetimet në 17 maj 2002 me një transmetues në malin e Dajtit, nga një studio modeste dhe me pjesën më të madhe të stafit si vullnetarë.

Është quajtur Radio 7 sepse simbolika biblike e numrit 7 është “dita e pushimit dhe paqes fizike dhe shpirtërore.” Nëpërmjet transmetimeve të saj Radio 7 kërkon t’ju jap dëgjuesve pushim dhe paqe pavarsisht se sa e zhurmshme është dita në qytetet ku jetojmë.

Radio 7 transmeton në Tiranë në frekuencën 97.7 fm, e duke filluar që nga vitet 2005-2007 jane shtuar 2 transmetues te rinj, nje ne Ardenice me qellim mbulimin me sinjal te ultesires perendimore dhe nje tjeter ne Petresh per mbulimin me sinjal te zones se Elbasanit. Sot Radio 7 transmeton ne tre frekuenca, 97,7 FM ne Tirane, 102,3 ne Elbasan dhe 88,2 ne Ardenice. Ne vitin 2009, Radio 7 ka filluar transmetimet ne internet ne www.radio-7.net.


Free!

REGJISTROHUNI