Nga:

Në çfarë dite të javës po jetoni?

Ditët e viteve tona shkojnë deri në shtatëdhjetë vjet dhe për më të fortët në tetëdhjetë, por ajo që përbën krenarinë e tyre nuk është veçse mundim dhe kotësi, sepse kalon me të shpejtë dhe ne fluturojmë tutje.” (Psalmi 90:10)

Philip Larkin, një emër shpesh i panjohur në shumë skaje të botës, ishte një nga poetët më të shquar të shekullit të 20-të. Një individ i ndërlikuar, shkrimet e të cilit shpeshherë janë të errëta dhe të parashikuara, Larkin shkroi një letër në 13 Prill, 1976 për Kingsley Amis, një ish-shok klase. Në atë kohë, Larkin ishte 53 vjeç. Duke kujtuar fjalët e Moisiut, i cili tha: “Gjatësia e ditëve tona është 70 vjet,” ai shkroi: “Nëse barazojmë shtatë dekadat e jetës së një njeriu me shtatë ditët e javës, na del se arrijmë të jetojmë deri të Premten në drekë.”

Larkin kishte një mendim të ri për krahasimin e 70 viteve të jetës së një njeriu me shtatë ditët e javës. Kjo do të thotë se ju keni lindur në 12:01 të paradites të së Hënës dhe e mbaroni javën në orën 12:00 të mesnatës të së Dielës. Nëse jeni 30 vjeç, për ju është e mërkurë. Nëse jeni 50 vjeç, për ju është e premte. Pastaj fillova të mendoj personalisht për këtë. Duke u bazuar në një javë shtatë ditore, kuptova se unë kisha lindur në Denver të Kolorados mëngjesin e ditës së Hënë, njoha gruan time dhe u martova të mërkurën në mëngjes, dhe të mërkurën në darkë u shpërngula në Filipine.

Pastaj fillova të mendoj se ku jam unë tani në lidhje me atë që shkroi Larkin. E pranoj, isha pak i tronditur, madje edhe pak i shqetësuar duke menduar se edhe pak edhe isha jashtë nga lista. Jo, unë nuk kam frikë të vdes, por pranoj që kam një frymë të përafërme me Mark Twain, i cili tha se do të donte ta dinte se ku do të vdiste që të mos i afrohej kurrë atij vendi.

Sigurisht që ne nuk e dimë se kur java shkurtohet, ose si disa të tjerë të cilët jetojnë më shumë se 70 dhe ia dalin të jetojnë edhe të hënën dhe të martën e javës së dytë. Nuk është çudi që Moisiu shtoi: “  Na mëso, pra, të numërojmë ditët tona për të pasur një zemër të urtë.” (Psalmi 90:12)

Çfarë kishte Moisiu në mendje kur foli rreth urtësisë së zemrës? Ka gjithnjë urtësi në përgatitjen e një udhëtimi. Në planet e udhëtimit tuaj përfshihet mënyra se si do të shkoni atje dhe ku do të qëndroni kur të mbërrini.

Jezusi qortoi një pasanik i cili mbante këtë qëndrim: “Unë do të ndërtoj hambarë më të mëdhenj dhe do të zhvilloj biznesin më shumë,” kur ai nuk e dinte se do të goditej në mesnatë. Jezusi e quajti atë budalla.

E vërteta është se udhëtimi i jetës mbaron shumë shpejt. Për disa mund të mbarojë të mërkurën, kur ata janë 30 vjeç. Për disa më vonë, por në fund ne përballemi me Perëndinë.

Philip Larkin e krahasoi jetën e një njeriu me një periudhë shtatë ditore, ai kurrë nuk arriti të shkonte deri në fund të javës së tij, sepse vdiq në moshën 63 vjeçare nga kanceri.

Kam dy pyetje ndërsa përmbyll komentin e sotëm: Në cilën ditë të javës jeni ju? Dhe së dyti, çfarë planesh keni për pjesën tjetër të javës, duke përfshirë rezervimin për një shtëpi të përjetshme në parajsë në fund të udhëtimit të jetës? Mendoni për këtë!

Ndani përshtypjet tuaja me ne

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Free!

REGJISTROHUNI