5 hapa para se të sillni një qen në shtëpinë tuaj.

Të kesh një qen është si të kesh një mik të ngushtë dhe si një terapi. Por kur vendos të sjellësh një të tillë në shtëpi duhet të vlerësosh situatën nëse mund ta përballosh një kafshë shtëpiake bashkë me përgjegjësitë si janë faturat e veterinerit. Nëse i plotëson këto atëherë lexo hapat përgatitor që ndajmë me poshtë,  përpara se të sjellësh një qen në shtëpi.

  1. Përgatit shtëpinë

Përgatite shtëpinë përpara se të sjellësh qenin duke larguar orenditë të cilat ata mund t’i kafshojnë dhe përtypin apo solucione me të cilat mund të helmohen. Gjithashtu sigurohu që të kesh mjaftueshëm solucione për pastrimin e njollave të ndryshme dhe peshqirë. Ki parasysh të mbash syzet e diellit, gjërat me vlerë dhe gjëra të tjera të rëndësishme larg vendeve që qeni mund t’i arrij.

  1. Bëji qenit një xhiro nëpër shtëpi

Lejoje qenin që të shëtisë nëpër të gjithë shtëpinë dhe t’i nuhasë gjërat duke e mbajtur me një zinxhir. Më pas, kur t’i kesh hequr zinxhirin siguroji hapësirë, rehati sepse përndryshe qentë bëhen nervozë.

  1. Bëj një shëtitje me qenin

Cesar Millan, një trajnues qensh, rekomandon që të bësh një shëtitje me qenin tënd për ta qetësuar atë dhe kjo për dy qëllime. Do e ndihmojë qenin tuaj të çlirojë energjitë, të qetësohet, dhe të ambientohet me aromat, ambientet dhe zhurmat e reja. Tregoji qenit tënd ku është tasi i ushqimit dhe i ujit. Nëse vazhdojnë t’iu ngacmojnë, përkëdhelini në mënyrë që të kuptojnë se janë të sigurt.

  1. Bëj një marrëveshje me qenin tënd

Leri takimet jashtë kohës që kalon zakonisht me qenin, të paktën ditët e para që e keni marrë. Nuk do të doje ta lije vetëm derisa të ambientohet.

  1. Qëndro i qetë

Millan, trajnuesi i qenve që përmendëm edhe në pikat më sipër, ka shkruar se duhet të qëndrojmë të qetë pavarësisht se mund të ndjehemi shumë të ekzaltuar për marrjen e një qeni në shtëpi. Është tunduese ta mirëpresësh pjesëtarin e ri të familjes me gëzim të madh, por ky nuk është rasti për ta bërë. Pranoje qenin në hapësirën tënde, por jepi vetëm një minimum të vëmendjes dhe afeksionit tënd.

Ndani përshtypjet tuaja me ne

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
Rreth Radio 7

Radio 7 hyri në tregun radiofonik shqiptar si një media që sjell një këndvështrim pozitiv për jetën! Radio 7 është një zë pozitiv përmes përzgjedhjeve muzikore të përditshme, programeve informative, educative dhe sociale. Ne përdorim parimet biblike në thelb të përmbajtjes së programeve tona, me dëshirën për të parë një shoqëri shqiptare ku vlerat mbrohen. Stafi dhe programet e realizuara i japin një rëndësi të veçantë mirëqënies fizike, emocionale dhe shpirtërore të çdo personi.

Licensuar në nëntor te vitit 2001, Radio 7 fillon transmetimet në 17 maj 2002 me një transmetues në malin e Dajtit, nga një studio modeste dhe me pjesën më të madhe të stafit si vullnetarë.

Është quajtur Radio 7 sepse simbolika biblike e numrit 7 është “dita e pushimit dhe paqes fizike dhe shpirtërore.” Nëpërmjet transmetimeve të saj Radio 7 kërkon t’ju jap dëgjuesve pushim dhe paqe pavarsisht se sa e zhurmshme është dita në qytetet ku jetojmë.

Radio 7 transmeton në Tiranë në frekuencën 97.7 fm, e duke filluar që nga vitet 2005-2007 jane shtuar 2 transmetues te rinj, nje ne Ardenice me qellim mbulimin me sinjal te ultesires perendimore dhe nje tjeter ne Petresh per mbulimin me sinjal te zones se Elbasanit. Sot Radio 7 transmeton ne tre frekuenca, 97,7 FM ne Tirane, 102,3 ne Elbasan dhe 88,2 ne Ardenice. Ne vitin 2009, Radio 7 ka filluar transmetimet ne internet ne www.radio-7.net.


Free!

REGJISTROHUNI