Një rritje tronditëse e sulmeve në kishë:  Ja vendet me persekutimin më të madh të të krishterëve në botë

Koreja e Veriut mbetet kombi që persekuton më shumë të krishterët,  ndërsa situata në Nigeri vazhdon të përkeqësohet, sipas një raporti të ri mbi diskriminimin fetar global. Në përgjithësi, Open Doors’ World Watch List 2024 zbuloi se 4,998 të krishterë u vranë për shkak të besimit të tyre, një shifër që organizata tha se ka të ngjarë  të jetë shumë më e lartë për shkak të mosraportimit. Ndërkohë, 365 milionë të krishterë përballen me persekutim dhe diskriminim intensiv për pikëpamjet e tyre.

Një nga statistikat më alarmante në raportin e fundit është rritja masive, shtatëfish e sulmeve në kishë, shkolla të krishtera dhe spitale, totali është rritur nga 2,110 në studimin e 2023 në 14,766 në 2024. Sulmet ndaj shtëpive të të krishterëve gjithashtu u rritën nga 4,547 në 21,431, me numrin e besimtarëve të dëbuar nga shtëpitë e tyre duke u rritur nga 124,310 në 278,716.

Dhe një postim në një njoftim për shtyp nga Lista Botërore e Vëzhgimit 2024 thotë: “Më shumë se 82% e të krishterëve të vrarë në të gjithë globin për arsye besimi ishin në Nigeri”. Renditjet më të fundit e vendosin Nigerinë në vendin e gjashtë për persekutim dhe diskriminim. Por Nigeria nuk është e vetmja, pasi persekutimi në Afrikën Sub-Sahariane, më gjerësisht, është një zonë shqetësuese.“Vrasjet e lidhura me besimin në Afrikën Sub-Sahariane tejkaluan shumë ato të çdo rajoni tjetër në listën vjetore”, thuhej në njoftim. “Ky ka qenë një trend për disa vite.”

Kombet si Etiopia (e renditur #32) përjetuan kërcime në sulme ndaj shkollave dhe kishave dhe bizneset në pronësi të krishterë u plaçkitën, u dogjën në vende si Republika e Afrikës Qendrore (#28).

Dhe këto probleme duket se vetëm sa po intensifikohen. India, e cila u rendit në vendin e 11-të, ka vazhduar të ketë persekutim në rritje, veçanërisht në Manipur, një shtet verilindor. Një mosmarrëveshje etnike u shndërrua në një fushatë shënjestrimi antikristiane, me 160 të vrarë dhe të tjerë të dëbuar nga shtëpitë e tyre; vetëm 17 u vranë në raportin e vitit të kaluar. Sulmet ndaj shkollave dhe kishave të krishtera në Indi u rritën nga 67 në raportin e 2023 në 2,228 në 2024.

Ndërsa Nigeria dhe India kanë tërhequr një vëmendje të madhe gjatë vitit të kaluar për incidentet e tmerrshme të persekutimit, Koreja e Veriut duhet përmendur gjithashtu, pasi vendi i izoluar i Azisë Lindore renditet si kombi ku persekutimi është më i theksuar. Sipas Listës Botërore të Vëzhgimit 2024, besimtarët atje duhet të praktikojnë besimin e tyre në “fshehtësi të plotë”.

Ndani përshtypjet tuaja me ne

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
Rreth Radio 7

Radio 7 hyri në tregun radiofonik shqiptar si një media që sjell një këndvështrim pozitiv për jetën! Radio 7 është një zë pozitiv përmes përzgjedhjeve muzikore të përditshme, programeve informative, educative dhe sociale. Ne përdorim parimet biblike në thelb të përmbajtjes së programeve tona, me dëshirën për të parë një shoqëri shqiptare ku vlerat mbrohen. Stafi dhe programet e realizuara i japin një rëndësi të veçantë mirëqënies fizike, emocionale dhe shpirtërore të çdo personi.

Licensuar në nëntor te vitit 2001, Radio 7 fillon transmetimet në 17 maj 2002 me një transmetues në malin e Dajtit, nga një studio modeste dhe me pjesën më të madhe të stafit si vullnetarë.

Është quajtur Radio 7 sepse simbolika biblike e numrit 7 është “dita e pushimit dhe paqes fizike dhe shpirtërore.” Nëpërmjet transmetimeve të saj Radio 7 kërkon t’ju jap dëgjuesve pushim dhe paqe pavarsisht se sa e zhurmshme është dita në qytetet ku jetojmë.

Radio 7 transmeton në Tiranë në frekuencën 97.7 fm, e duke filluar që nga vitet 2005-2007 jane shtuar 2 transmetues te rinj, nje ne Ardenice me qellim mbulimin me sinjal te ultesires perendimore dhe nje tjeter ne Petresh per mbulimin me sinjal te zones se Elbasanit. Sot Radio 7 transmeton ne tre frekuenca, 97,7 FM ne Tirane, 102,3 ne Elbasan dhe 88,2 ne Ardenice. Ne vitin 2009, Radio 7 ka filluar transmetimet ne internet ne www.radio-7.net.


Free!

REGJISTROHUNI