Ndikimi i pajisjeve elektronike në shëndetin tonë

Shumica e njerëzve sot jetojnë në një  lumë radiofrekuencash të emetuara nga teknologjitë me valë të të gjitha llojeve,  nga telefonat inteligjentë tek tabletët, monitorët e bebeve, televizorët, pajisjet smart dhe shumë të tjera.

Sipas  ekspertëve, ekspozimi  i vazhdueshëm  ndaj këyre  pajisjeve, mund të ketë pasoja të rënda për shëndetin tonë, veçanërisht atë të fëmijëve, të cilët tani janë të ekspozuar edhe para lindjes.

Përdoruesit e shumtë të pajisjeve elektronike duken ndryshe në krahasim me ata që përdorin telefonat inteligjentë, tabletët dhe videolojërat më rrallë.

Disa përfundime paraprake të një studimi , të bazuara në skanimet e trurit të 4500 fëmijëve të moshës 9 deri 10 vjeç, zbulojnë se fëmijët që përdorin pajisje elektronike për shtatë orë ose më shumë çdo ditë kanë një hollim të parakohshëm të korteksit të trurit, shtresës së jashtme të  trurit që përpunon informacionin nga shqisat fizike (shija, prekja, shikimi, nuhatja dhe dëgjimi).

Një hulumtim tjetër  ka  zbuluar  se varësia ndaj telefonave  inteligjentë dhe rrjeteve  sociale shkaktojnë lirimin e dopaminës – një neurokimik i përfshirë në dëshirat dhe dëshirat që nxit impulse dhe sjelljet kompulsive.

Në të vërtetë, shumë, si fëmijë ashtu edhe të rritur, shfaqin shenja varësie ndaj pajisje elektronike . Shumë madje flenë me telefonat inteligjentë pranë tyre në shtrat, ose direkt nën jastëkun e tyre – një prirje që do të shkaktojë dëme të rënda si për  shëndetin mendor ashtu edhe për atë fizik.

Vetëm rrezatimi që vjen nga këto pajisje  është një rrezik i madh dhe dihet se prish gjumin, por drita  blu nga ekrani, dhe zhurma kur  vijnë mesazhet dhe njoftimet do të ndërpresin gjumin. Ndikimi i rrezatimit të mikrovalëve nga celularët ndikojnë në melatoninën tuaj, e cila rregullon ciklin tuaj gjumë-zgjim. Kur prodhimi juaj i melatoninës ndërpritet, mund të ketë efekte afatgjata shëndetësore.

Midis 2012 dhe 2015, simptomat e depresionit në mesin e djemve u rritën  me 21%. Ndër vajzat, rritja gjatë asaj kohe ishte 50% – një rritje vërtet e jashtëzakonshme në vetëm tre vjet.

Vizitat në urgjencë për sjellje vetëdëmtuese si prerja janë trefishuar tek vajzat nga mosha 10 deri në 14 vjeç dhe të dhënat tregojnë se  shpenzimi i tre orëve  ose më shumë, çdo ditë në pajisjet elektronike  rrisin rrezikun e vetëvrasjes së një adoleshenti me 35%.

Përveç faktorëve thjesht psikologjikë, një nga arsyet pse nuk duhet ti përdorim është se telefonat inteligjentë lëshojnë valë elektromagnetike që priren  të rrisin  rrezikun e fëmijëve  për ankth dhe depresion. Është e pamundur të injorohet se këto pajisje po ndryshojnë strukturën e trurit të fëmijës suaj. Pra, nëse fëmija ose adoleshenti juaj po shfaq shenja ankthi, depresioni ose probleme ju lutemi, bëni atë që duhet për të kufizuar ekspozimin e tyre ndaj teknologjisë wireless. Mësojini atyre një përdorim më të përgjegjshëm. Insistoni që të fikin telefonat dhe tabletët natën dhe të mos flenë me telefonin e tyre nën jastëk ose direkt pranë kokës.

Ndani përshtypjet tuaja me ne

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
Rreth Radio 7

Radio 7 hyri në tregun radiofonik shqiptar si një media që sjell një këndvështrim pozitiv për jetën! Radio 7 është një zë pozitiv përmes përzgjedhjeve muzikore të përditshme, programeve informative, educative dhe sociale. Ne përdorim parimet biblike në thelb të përmbajtjes së programeve tona, me dëshirën për të parë një shoqëri shqiptare ku vlerat mbrohen. Stafi dhe programet e realizuara i japin një rëndësi të veçantë mirëqënies fizike, emocionale dhe shpirtërore të çdo personi.

Licensuar në nëntor te vitit 2001, Radio 7 fillon transmetimet në 17 maj 2002 me një transmetues në malin e Dajtit, nga një studio modeste dhe me pjesën më të madhe të stafit si vullnetarë.

Është quajtur Radio 7 sepse simbolika biblike e numrit 7 është “dita e pushimit dhe paqes fizike dhe shpirtërore.” Nëpërmjet transmetimeve të saj Radio 7 kërkon t’ju jap dëgjuesve pushim dhe paqe pavarsisht se sa e zhurmshme është dita në qytetet ku jetojmë.

Radio 7 transmeton në Tiranë në frekuencën 97.7 fm, e duke filluar që nga vitet 2005-2007 jane shtuar 2 transmetues te rinj, nje ne Ardenice me qellim mbulimin me sinjal te ultesires perendimore dhe nje tjeter ne Petresh per mbulimin me sinjal te zones se Elbasanit. Sot Radio 7 transmeton ne tre frekuenca, 97,7 FM ne Tirane, 102,3 ne Elbasan dhe 88,2 ne Ardenice. Ne vitin 2009, Radio 7 ka filluar transmetimet ne internet ne www.radio-7.net.


Free!

REGJISTROHUNI