Anemia gjatë shtatzanisë!

Anemia gjatë shtatzanisë është mjaft e shpeshtë. Ajo vërehet në mbi 40% të grave shtatzëna. Gjinekologu i mirënjohur shqiptar, Shkëlqim Balili thekson rëndësinë e kontrollit të gjakut që në fazën e prekoncepsionit, po ashtu edhe gjatë shtatzanisë. Në një intervistë dhënë për TV7 Albania, Balili thekson se mbetet i rëndësishëm përdorimi i sumplementeve që përmbajnë Hekur, Vitaminë B12, Acid Folik. Të gjitha këto sipas tij, jepen nën këshillën dhe rekomandimin e mjekut.
Gjatë shtatzanisë anemia mund të përcaktohet si anemi pre-egzistuese dhe gruaja mbetet shtatzanë. Anemia në vendin tonë është shumë e përhapur dhe kjo mund të ketë shkak mungesën e hekurit, mumngesën e marrjes së ushqimeve me hekur, dietën e varfer, kequshqyerjen. Kjo mbetet karakteristikë e vendeve të Botës së Tretë.
Faktorët që ndikojnë në shfaqjen e anemisë mund të jetë shtatzani e mëparshme e vështirë, me ndërhyrje instrumemtale, me forcepse, operacione apo patologji të lindjeve. Këto shoqerohen më humbje të gjakut, atonia, subatonia në shumë gra të cilat kanë lindur disa herë, humbet aftësia kontraktuese e uterusit. Në lindjen normale sapo fëmija lind, uterusi nxjerr placentën dhe kontraktohet menjëherë. Ndërhyrjet, lindjet artificiale, lindjet instrumentale, lindjet e shpeshta(afërsia)bëjnë që organizmi të ndikojë. Lindjet e shpeshta në shqipëri kanë qënë shkak kryesor i anemisë, lidhur me edhe mënyrën e jetesës apo kushteve që kanë pasur. Momentet e anemisë duhet trajtuar që në fillim. Sumplementi merret në mënyrë sistematike dhe trupi kërkon kohë për ta absorvuar. Ndaj mbetet me rëndësi sistematika, një ndjekje në dinamike shkencore e cila bëhët që të rikorigjohet ky “problem”.”.
Për të ndjekur intervistën e plotë, mund të klikoni në linkun e mëposhtëm:

Ndani përshtypjet tuaja me ne

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
Rreth Radio 7

Radio 7 hyri në tregun radiofonik shqiptar si një media që sjell një këndvështrim pozitiv për jetën! Radio 7 është një zë pozitiv përmes përzgjedhjeve muzikore të përditshme, programeve informative, educative dhe sociale. Ne përdorim parimet biblike në thelb të përmbajtjes së programeve tona, me dëshirën për të parë një shoqëri shqiptare ku vlerat mbrohen. Stafi dhe programet e realizuara i japin një rëndësi të veçantë mirëqënies fizike, emocionale dhe shpirtërore të çdo personi.

Licensuar në nëntor te vitit 2001, Radio 7 fillon transmetimet në 17 maj 2002 me një transmetues në malin e Dajtit, nga një studio modeste dhe me pjesën më të madhe të stafit si vullnetarë.

Është quajtur Radio 7 sepse simbolika biblike e numrit 7 është “dita e pushimit dhe paqes fizike dhe shpirtërore.” Nëpërmjet transmetimeve të saj Radio 7 kërkon t’ju jap dëgjuesve pushim dhe paqe pavarsisht se sa e zhurmshme është dita në qytetet ku jetojmë.

Radio 7 transmeton në Tiranë në frekuencën 97.7 fm, e duke filluar që nga vitet 2005-2007 jane shtuar 2 transmetues te rinj, nje ne Ardenice me qellim mbulimin me sinjal te ultesires perendimore dhe nje tjeter ne Petresh per mbulimin me sinjal te zones se Elbasanit. Sot Radio 7 transmeton ne tre frekuenca, 97,7 FM ne Tirane, 102,3 ne Elbasan dhe 88,2 ne Ardenice. Ne vitin 2009, Radio 7 ka filluar transmetimet ne internet ne www.radio-7.net.


Free!

REGJISTROHUNI