Si të kujdesemi për foshnjën pas lindjes?

Duket sikur nis një jetë të re, sapo bëhesh me fëmijë. Foshnjat e sapolindura duan një kujdes të veçantë. Sjellja në jetë e një foshnje është një përvojë e bukur dhe e shoqëruar me shumë emocione . Shpesh prindërit e rinj ndihen të pasigurt se si duhet të kujdesen për fëmijën e tyre , duke filluar nga mënyra e mbajtjes, kryerja e banjos si dhe kujdesi për higjienën.
Në një intervistë për TV7 Albania, Anne Kretschmer mami dhe punonjëse sociale në Gjermani u jep përgjigje shumë pyetjeve që shoqërojnë dhe shqetësojnë shpesh prindërit e rinj.
Banjo e parë: E rëndësishme është që dhoma të jetë me temperaturën e duhur. Temperatura duhet të jetë midis 26-28 gradë celcius. Temperatura e ujit për bebin duhet të jetë midis 35- 37 gradë . Në mungesë të një termometri për ujin, mund ta kontrolloni atë nëpërmjet bërrylit. Nëse uji tek bërryli nuk është as i ftohtë e as i nxehtë, temperatura është ideale.
Vend i sigurt: Vaska për bebin duhet të vendoset në një vend të sigurt. Mund të vendoset ne dysheme ose një tavolinë e qëndrueshme . Kujdesuni që bebi të qëndrojë asnjëhere shtrirë, i vetëm mbi tavolinë vendosni ti bëni banjo sepse ai mund të lëvizë më shumë sesa mendoni. Në raste të rralla, mund edhe të bjerë.
Moment i qetë: Nënat duhet të kërkojë një moment të qetë për banjon e parë. Një moment i qetë është kur bebi është i ngopur dhe nëna ka kohë. Nëna duhet ta zhveshë bebin ngadalë duke komunikuar me të. Zeri i nënës ka ndikim qetësues tek bebi. Është diçka që i jep bebit siguri. Flisni më zë të qetë e të ngadaltë. Mund të nisni t’i shpjegoni bebit se cfarë do të bëjë. Kështu, bebi kupton se është i sigurt. Ka fëmijë që e pëlqejnë banjon, siç ka edhe të tjerë që nuk e duan farë. Grinden ose qajnë gjatë gjithë kohës por duke ndjekur disa udhëzime mund të ndihmoni bebin që të kënaqet.
Pozicionin i sigurt: Kujdesuni që bebi të kapet në mënyrë të sigurt. Koka dhe qafa e bebit vendosen tek parakrahu i nënës dhe dora kap krahun e sipërm të bebit . Kështu bebi nuk mund të mbytet. E njëjta gjë nëse do ti lani kurrizin.
Mamia gjermane sugjeron se nëse bebi e ka shumë qef banjon, mund ti bëhet banjo çdo dy ditë. Për ata që nuk e kanë qejf, sugjerohet 1 herë në javë.
Për të ndjekur intervistën e plotë, mund të klikoni në linkun e mëposhtëm:

Ndani përshtypjet tuaja me ne

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
Rreth Radio 7

Radio 7 hyri në tregun radiofonik shqiptar si një media që sjell një këndvështrim pozitiv për jetën! Radio 7 është një zë pozitiv përmes përzgjedhjeve muzikore të përditshme, programeve informative, educative dhe sociale. Ne përdorim parimet biblike në thelb të përmbajtjes së programeve tona, me dëshirën për të parë një shoqëri shqiptare ku vlerat mbrohen. Stafi dhe programet e realizuara i japin një rëndësi të veçantë mirëqënies fizike, emocionale dhe shpirtërore të çdo personi.

Licensuar në nëntor te vitit 2001, Radio 7 fillon transmetimet në 17 maj 2002 me një transmetues në malin e Dajtit, nga një studio modeste dhe me pjesën më të madhe të stafit si vullnetarë.

Është quajtur Radio 7 sepse simbolika biblike e numrit 7 është “dita e pushimit dhe paqes fizike dhe shpirtërore.” Nëpërmjet transmetimeve të saj Radio 7 kërkon t’ju jap dëgjuesve pushim dhe paqe pavarsisht se sa e zhurmshme është dita në qytetet ku jetojmë.

Radio 7 transmeton në Tiranë në frekuencën 97.7 fm, e duke filluar që nga vitet 2005-2007 jane shtuar 2 transmetues te rinj, nje ne Ardenice me qellim mbulimin me sinjal te ultesires perendimore dhe nje tjeter ne Petresh per mbulimin me sinjal te zones se Elbasanit. Sot Radio 7 transmeton ne tre frekuenca, 97,7 FM ne Tirane, 102,3 ne Elbasan dhe 88,2 ne Ardenice. Ne vitin 2009, Radio 7 ka filluar transmetimet ne internet ne www.radio-7.net.


Free!

REGJISTROHUNI