Psikologët në SHBA: Kisha zgjidhja për vetminë

Vetmia është kthyer në një shqetësim të krahasueshëm me pirjen e duhanit dhe obezitetin. Apeli vjen nga ekspertët e shëndetësisë në SHBA. Dr. Vivek Murthy, një prej kirurgëve të Përgjithshëm amerikan pranon se vetmia tani është një kërcënim për shëndetin publik aq e rëndë sa  barazohet me pirjen e duhanit dhe obezitetin. “Kjo është një çështje me të cilën shumë njerëz luftojnë në hije sepse ndihen të turpëruar. Dhe kjo ishte e vërtetë edhe për mua,” tha ai për ABC News.

“Ishte gruaja ime, Alice, ajo që më tha : “Unë jam e shqetësuar për ty,  sepse nuk po u afrohesh njerëzve. Nuk po shoqërohesh me miqtë e tu”, thotë Dr. Murthy. Sipas tij vetmia rrit rrezikun e sëmundjeve fizike si sëmundjet e zemrës, demenca dhe goditjet në tru dhe ato mendore, duke përfshirë depresionin, ankthin dhe vetëvrasjen. Ai shton se mundësia e vdekjes së parakohshme për shkak të vetmisë mund të jetë e barabartë me atë të pirjes së 15 cigareve në ditë dhe mund të përbëjë një rrezik më të madh për shëndetin sesa të jetosh me obezitet. “Kthehuni në kishë. Përfshihuni. Përfshihuni me grupe. Ne duhet të kthehemi. Dhe me të vërtetë, nuk ka vend më të mirë për ta zgjidhur atë sesa kisha.”- apelon një prej psikiatërve në SHBA, Daniel Amen si përgjigje ndaj vetmisë, rrezikut në rritje të shëndetit të shoqërisë.

Dr. Amen tha se vetmia ishte një problem serioz në Amerikë përpara pandemisë, por mbylljet e lidhura me COVID-19 e bënë vetminë “në mënyrë eksponenciale më keq”. Ai thekson se ndërsa pandemia ka mbaruar, shumë njerëz vazhdojnë të mbeten të izoluar nga ata me të cilët kanë ndërvepruar para pandemisë. Prandaj, ai rekomandon minimizimin e kohës para ekranit duke maksimizuar ndërveprimet personale.

Ndani përshtypjet tuaja me ne

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
Rreth Radio 7

Radio 7 hyri në tregun radiofonik shqiptar si një media që sjell një këndvështrim pozitiv për jetën! Radio 7 është një zë pozitiv përmes përzgjedhjeve muzikore të përditshme, programeve informative, educative dhe sociale. Ne përdorim parimet biblike në thelb të përmbajtjes së programeve tona, me dëshirën për të parë një shoqëri shqiptare ku vlerat mbrohen. Stafi dhe programet e realizuara i japin një rëndësi të veçantë mirëqënies fizike, emocionale dhe shpirtërore të çdo personi.

Licensuar në nëntor te vitit 2001, Radio 7 fillon transmetimet në 17 maj 2002 me një transmetues në malin e Dajtit, nga një studio modeste dhe me pjesën më të madhe të stafit si vullnetarë.

Është quajtur Radio 7 sepse simbolika biblike e numrit 7 është “dita e pushimit dhe paqes fizike dhe shpirtërore.” Nëpërmjet transmetimeve të saj Radio 7 kërkon t’ju jap dëgjuesve pushim dhe paqe pavarsisht se sa e zhurmshme është dita në qytetet ku jetojmë.

Radio 7 transmeton në Tiranë në frekuencën 97.7 fm, e duke filluar që nga vitet 2005-2007 jane shtuar 2 transmetues te rinj, nje ne Ardenice me qellim mbulimin me sinjal te ultesires perendimore dhe nje tjeter ne Petresh per mbulimin me sinjal te zones se Elbasanit. Sot Radio 7 transmeton ne tre frekuenca, 97,7 FM ne Tirane, 102,3 ne Elbasan dhe 88,2 ne Ardenice. Ne vitin 2009, Radio 7 ka filluar transmetimet ne internet ne www.radio-7.net.


Free!

REGJISTROHUNI