Një ditë adekuate

Gjysh Tomi i përshëndeti nipin: “Ҫkemi, Justin! A është gjithçka adekuate për nipin tim sot?”.

“A… de… ku… a… te? Çfarë do të thotë kjo, gjysh?”– pyeti Justini, por megjithëse pyeti, ai e dinte që gjyshi nuk do t’ia tregonte. Mbase ai do t’i thoshte që ta gjente fjalën në fjalor.

Ashtu siç pritej, gjyshi buzëqeshi dhe tha: “Hap fjalorin. Ti e di që fjalorët për këtë janë!”.

Kështu, Justini nxori fjalorin e madh dhe shumë shpejt e gjeti fjalën. Ai murmuriste qetësisht:  “Adekuat, ja ku është, dhe do të thotë…” Ai ndaloi dhe e lexoi pa zë përkufizimin. “Do të thotë se dy gjëra përputhen së bashku,” shtoi ai, duke e mbyllur librin pikërisht kur vëllai i tij hyri në dhomë. Ai mendoi: “Albani është në gjimnaz dhe mendon se është shumë i zgjuar. Do ta pyes për këtë fjalë.

Justi tha: “Ҫkemi, Alban. Çdo gjë adekuate sot?”

Albani pa të vëllanë. “Për çfarë po flet? Çfarë do të thotë ajo fjalë njëherë?”.

Gjyshi i shkeli syrin Justinit dhe ky i fundit qeshi dhe i tha: “Hap fjalorin, Alban fjalorët për këtë janë. Apo jo, gjysh?”

Ndërkohë që Albani shfletoi fjalorin, Justini u ul në divan pranë gjyshit të tij dhe i tha: “Ty të pëlqen shumë të përdorësh fjalë të reja, apo jo, gjysh?”.

Gjyshi hodhi krahun supeve të Justinit. Ai i tha: “Po, më pëlqen, mënyra se si unë e shoh këtë gjë, domethënë, përdorimi i fjalëve është dhunti nga Perëndia. Ai i ka dhënë njeriut aftësinë për të mësuar gjuhë dhe për të shkruar fjalë që shprehin ide.

Ka disa fjalë që e shprehin idenë më mirë se fjalët e tjera, kështu, mua më pëlqen të gjej të duhurat për të thënë diçka.”. Gjyshi heshti, por më pas shtoi: “Komunikimi është një pjesë thelbësore e jetës. Njeriu mund ta marrë këtë aftësi që Perëndia i ka dhënë dhe ta shpërdorojë atë, ose mund ta përdorë për mirë.”.

“Nuk e kisha menduar ndonjëherë këtë. Mendoj se kjo tregon që duhet të jemi të kujdesshëm për të përdorur fjalët e duhura, apo jo?”- tha Justini. Ai u ngrit për të shkuar në dhomën e tij dhe përshëndeti: “Shihemi më vonë, gjysh, dhe shpresoj të kalosh një ditë adekuate sot!”

E ke menduar ndonjëherë rëndësinë që kanë fjalët? Ato përdoren çdo ditë në libra, në programe radiofonike dhe televizive, në internet dhe në biseda me familjen tënde dhe me miqtë e tu. Mos harro që fjalët mund të përdoren për të nderuar ose çnderuar Zotin. A janë të këndshme për Të fjalët që dalin nga goja jote? Duhet të jenë, prandaj mendo para se të flasësh. Falënderoje Perëndinë për aftësinë e komunikimit nëpërmjet gjuhës, dhe sigurohu që gjithçka që thua të jetë e pranueshme për Të.

Ndani përshtypjet tuaja me ne

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
Rreth Radio 7

Radio 7 hyri në tregun radiofonik shqiptar si një media që sjell një këndvështrim pozitiv për jetën! Radio 7 është një zë pozitiv përmes përzgjedhjeve muzikore të përditshme, programeve informative, educative dhe sociale. Ne përdorim parimet biblike në thelb të përmbajtjes së programeve tona, me dëshirën për të parë një shoqëri shqiptare ku vlerat mbrohen. Stafi dhe programet e realizuara i japin një rëndësi të veçantë mirëqënies fizike, emocionale dhe shpirtërore të çdo personi.

Licensuar në nëntor te vitit 2001, Radio 7 fillon transmetimet në 17 maj 2002 me një transmetues në malin e Dajtit, nga një studio modeste dhe me pjesën më të madhe të stafit si vullnetarë.

Është quajtur Radio 7 sepse simbolika biblike e numrit 7 është “dita e pushimit dhe paqes fizike dhe shpirtërore.” Nëpërmjet transmetimeve të saj Radio 7 kërkon t’ju jap dëgjuesve pushim dhe paqe pavarsisht se sa e zhurmshme është dita në qytetet ku jetojmë.

Radio 7 transmeton në Tiranë në frekuencën 97.7 fm, e duke filluar që nga vitet 2005-2007 jane shtuar 2 transmetues te rinj, nje ne Ardenice me qellim mbulimin me sinjal te ultesires perendimore dhe nje tjeter ne Petresh per mbulimin me sinjal te zones se Elbasanit. Sot Radio 7 transmeton ne tre frekuenca, 97,7 FM ne Tirane, 102,3 ne Elbasan dhe 88,2 ne Ardenice. Ne vitin 2009, Radio 7 ka filluar transmetimet ne internet ne www.radio-7.net.


Free!

REGJISTROHUNI