Mbaj larg gripin!

Fatkeqësisht, nuk ka asnjë mënyrë që gripi të shmanget plotësisht, as vaksina kundër gripit nuk na garanton 100 % , pasi ka viruse të ndryshme që qarkullojnë. Megjithatë, ka shumë zakone që mund t’i ndjekim në të përditshmen tonë, në mënyrë që të shmangim gripin. Kjo nuk do të thotë, që të futemi në flluskë magjike apo të qëndrojmë  njësoj si në karantinë brenda në shtëpi, deri sa rreziku të ketë kaluar, përkundrazi këto metoda na ndihmojnë që të krijojmë një trup të shëndetshëm dhe të rrisim imunitetin.

 Mbaji duart e pastra

Laji duart sa më shpesh që të jetë e mundur. Mendo pak, ti i përdor duart për të bërë gjithçka, duke nisur që nga gatimi e  pastrimi, duart tona thuajse gjatë gjithë kohës  janë duke prekur diçka.  Nëse nuk mund të lash duart e tua, sigurohu që të përdorësh antibakterial në mënyrë që të largosh bakteret.  Gjithashtu, shmang kontaktin me sytë, hundët  dhe gojën. Bakteret shpërndahen kur një person prek diçka që është e kontaminuar dhe më pas ata sëmuren sepse prekin sytë, hundën apo gojën,  e ky veprim arrin të infektojë trupin.  

Dezinfekto hapësirat në të cilat jeton

Mundohu që të pastrosh e dezifenktosh  rregullisht  sipërfaqet në shtëpinë tënde, në punë, apo pjesën e sipërme të shtratit tënd.  Njësoj si duart e tua, edhe hapësirat në të cilat jeton preken shpesh, e si pasojë mund të përmbajnë baktere, të cilat mund të të shkaktojnë të sëmuresh. Nëse shtëpia nuk është dezifektuar si duhet,   ti apo anëtarët e tjerë të familjes mund të sëmureni dhe ta transmetoni këtë edhe tek të tjerët.

Kujdesu për veten

Mund të qëndrosh larg sëmundjes, nëse fle mjaftueshëm, qëndron fizikisht aktiv, menaxhon stresin dhe ankthin, qëndron i hidratuar dhe konsumon një dietë të balancuar. Kur trupi yt është i shëndetshëm ai zaptohet nga bakteret. Gjithashtu, gripi nuk të kërcënon dot  njësoj siç ndodh me dikë që nuk është shumë në formë.

Mbaj të pastër personat që ke rreth vetes tënde

Mund të duket thuajse e pamundur që  t’i mbash fëmijët tërësisht larg baktereve por është e rëndësishme që t’i detyroni ata të mbajnë një regjim të rreptë për sa i përket larjes së duarve. Sugjeroju fëmijëve që ata të lajnë duart e tyre për aq kohë,  sa do t’u duhet të këndojnë këngën  “Shumë urime për ty” 2 herë,  e sigurohu që ata do kenë me vete vazhdimisht antibakterialin për duart  gjatë kohës që shkojnë në shkojnë në shkollë. Fëmijët më të vegjël kanë risk më të madh për t’u prekur nga problemet në traktin e frymëmarrjes dhe problemet gastrointestinale, që mund të përhapen tek anëtarët e familjes dhe tek persona të tjerë, sepse më të vegjlit shpesh prekin hundën, sytë, e gojën e tyre pa i larë duart e tyre më parë.

Ndani përshtypjet tuaja me ne

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
Rreth Radio 7

Radio 7 hyri në tregun radiofonik shqiptar si një media që sjell një këndvështrim pozitiv për jetën! Radio 7 është një zë pozitiv përmes përzgjedhjeve muzikore të përditshme, programeve informative, educative dhe sociale. Ne përdorim parimet biblike në thelb të përmbajtjes së programeve tona, me dëshirën për të parë një shoqëri shqiptare ku vlerat mbrohen. Stafi dhe programet e realizuara i japin një rëndësi të veçantë mirëqënies fizike, emocionale dhe shpirtërore të çdo personi.

Licensuar në nëntor te vitit 2001, Radio 7 fillon transmetimet në 17 maj 2002 me një transmetues në malin e Dajtit, nga një studio modeste dhe me pjesën më të madhe të stafit si vullnetarë.

Është quajtur Radio 7 sepse simbolika biblike e numrit 7 është “dita e pushimit dhe paqes fizike dhe shpirtërore.” Nëpërmjet transmetimeve të saj Radio 7 kërkon t’ju jap dëgjuesve pushim dhe paqe pavarsisht se sa e zhurmshme është dita në qytetet ku jetojmë.

Radio 7 transmeton në Tiranë në frekuencën 97.7 fm, e duke filluar që nga vitet 2005-2007 jane shtuar 2 transmetues te rinj, nje ne Ardenice me qellim mbulimin me sinjal te ultesires perendimore dhe nje tjeter ne Petresh per mbulimin me sinjal te zones se Elbasanit. Sot Radio 7 transmeton ne tre frekuenca, 97,7 FM ne Tirane, 102,3 ne Elbasan dhe 88,2 ne Ardenice. Ne vitin 2009, Radio 7 ka filluar transmetimet ne internet ne www.radio-7.net.


Free!

REGJISTROHUNI