2f58dbfTë thuash të vërtetën nuk është e lehtë, por, e vërteta nuk është vetëm e dobishme për personin i cili është duke thënë të vërtetën, por edhe për personin te cilit i është thënë e vërteta. Le të jemi të sinqertë, shumicën e kohës, ne e shtrembërojnë pak të vërtetën në mënyrë që të “manipulojmë” njerëzit rreth nesh.  Përse po e bëjmë këtë? Sepse kur ne e themi të vërtetën na duket sikur heqim dorë nga e gjithë fuqia për të kontrolluar njerëzit rreth nesh. Nëse unë ju them një të vërtetë të dhimbshme, por e nevojshme, unë të marrë rrezikun që ju pëlqejnë më, ose më keq, të refuzuar më, dhe kjo është shumë e frikshme. Nëse unë them të vërtetën në lidhje me veten time ju shumë mirë nuk mund të pëlqen më.

1). Duke thënë të vërtetën  ndihmon njerëzit që janë përreth teje që të ndryshojnë dhe të rriten.

Është e pamundur të ndryshosh nëse nuk e njeh të vërtetën. Unë nuk mundem ta ndryshoj veten nëse nuk jam në dijeni se ka diçka që duhet të ndryshoj. Si mund t’i ndihmosh ata që janë rreth teje nëse nuk u thua të vërtetën? E megjithatë në vend që të themi të vërtetën ne shpesh fshihemi sepse nuk duam që të mërzisim të tjerët. Brenda nesh ne kemi frikë nga refuzimi dhe se mund të humbasim në një farë mënyre ndikimin që kemi tek këta njerëz.  Për shkak të kësaj ndjesie, ne nuk lejojmë që ata të  ndryshojnë dhe të rriten.

2) Duke thënë të vërtetën ju sjell paqe në mendjen tuaj

Duke qenë të vërtetë, ju lejon që të keni një nivel të lartë të integritetit dhe t’ju sjell paqe në mendjen tuaj. Ju e dini që ju jeni duke jetuar një jetë që është në përputhje me vlerat tuaja më të thella. Jeta juaj udhëhiqet nga vlerat tuaja, dhe në këtë mënyrë, vendimet tuaja janë të bazuara në të vërtetën. Ju mund të shikoni veten në pasqyrë me një ndjenjë krenarie, flini më mirë gjatë natës dhe shfaqni plotësisht veten tuaj të vërtetë për të tjerët. Duke qenë të vërtetë për veten, bëhet më e lehtë për ju që të jeni të vërtetë për të tjerët. Si rezultat i kësaj, ju bëheni një mik i mirë, partner, prind ose koleg i mirë. A është jeta juaj e bazuar në të vërtetën? A është duke reflektuar vlerat tuaja kryesore?

3) Duke thënë të  vërtetën është një shenjë dashurie.

Dashuria e vërtetë shkon përtej gënjeshtrave dhe dëshirave për të kontrolluar të tjerët. Nëse duam që të kontrollojmë njerëzit që janë rreth nesh, duhet të kuptojmë se jemi duke zhvilluar një sjellje egoiste, e cila vjen si pasojë e frikës dhe pasigurisë. Kur ne me te vërtetë kujdesemi për miqtë apo për familjen, ne duhet të jemi gati që t’u themi atyre edhe gjëra që nuk u pëlqejnë. Shoqëria të thotë vetëm atë që do të dëgjosh, por miqtë e vërtetë, do të thonë atë që nuk të pëlqen  ta dëgjosh. Mungesa e të vërtetës do të sjellë shkatërrimin e çdo marrëdhënie. Do të ishte një humbje kohe për të dyja palët që janë përfshirë në një marrëdhënie  nëse nuk komunikojnë duke thënë të vërtetën, e marrëdhënia do të krijonte më shumë dhembje.

4) Duke thënë të vërtetën fiton respektin

Të jesh në gjendje për të të treguar të vërtetën do të fitoni respektin e të tjerëve, sepse duke u thënë të vërtetat tregon se ju me të vërtetë kujdeseni për të tjerët. Mungesa e së vërtetës tregon një mungesë konsiderate për njerëzit që ndërveprojnë me ju. Ju nuk jeni të gatshëm për ti ndihmuar ata të rriten dhe preferoni të qëndroni në zonën tuaj të rehatisë duke fshehur të vërtetën. Ju mendoni për veten tuaj se jeni të mirë, ndërsa në fakt ju thjesht nuk keni guximin për të lënduar ndjenjat e njerëzve të tjerë madje edhe kur ata kërkojnë komentin tuaj të sinqertë. Megjithatë, kur të tjerët ju shohin si dikush që është vazhdimisht duke u thënë të vërtetën, ata do të kërkojnë këshillën tuaj dhe të dëgjojnë për ju. Ata do të ju respektojnë për këtë. A nuk doni edhe ju që të fitoni respektin e njerëzve të tjerë?

5) Të thuash të vërtetën të ndihmon të krijosh marrëdhënie më të thella.

Të pranosh t’u thuash të vërtetën njerëzve do të thotë që ke vullnetin që të shprehësh plotësisht  ndjenjat e tua, pavarësisht sesa e vështirë mund të jetë.  Kjo tregon një nivel të lartë të besimit dhe inkurajon familjen tënde, miqtë e tu, partnerin tënd dhe të gjithë ata njerëz që ndërveprojnë me ty dhe që të kanë folur duke të hapur zemrën.  Duke thënë të vërtetën do të fitosh edhe më shumë besimin e tyre. Mbani mend se njerëzit u hapen atyre që ndajnë nga jeta e tyre me ta.

Ndani përshtypjet tuaja me ne

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Free!

REGJISTROHUNI