Lajmi Fundit
  prev next

  Rikthimi në shkollë

  Gjatë verës mund të kenë ndodhur shumë ndryshime në jetën e një familjeje. Ju mund të jeni shpërngulur në një lagje, apo qytet tjetër. Fëmijëve tuaj do t’ju duhet të shkojnë në një shkollë të re. Mbase si prindër keni menduar se fëmijët duhet të shkojnë në një shkollë tjetër, ose që po kalojnë nga shkolla fillore në atë të mesme. Një sfidë e tillë na kujton se ndryshimi në jetën tonë është i vazhdueshëm. Pavarësisht nëse po ndryshojnë klasën, shkollën apo ambientin e përhershëm, është një mundësi shumë e mirë, t’u jepni fëmijëve aftësi sociale dhe emocionale që ata të lulëzojnë në përballje me sfidat e jetës. Më poshtë do të tregojmë se me çfarë përballen fëmijët dhe se si ti ndihmosh të kalojnë frikërat e fillim të ri.

  Dita Botërore Kundër Punësimit të Fëmijëve

  12 qershori shënon ditën botërore kundër punësimit të fëmijëve. Organizata Ndërkombëtare e Punës (ILO) e shpalli këtë ditë për herë të parë në 2002 si një mënyrë për të nxjerrë në pah gjendjen e këtyre fëmijëve. Ai ka për qëllim të shërbejë si një katalizator për rritjen e lëvizjes në mbarë botën kundër punësimit të fëmijëve.

  8 Marsi

  8 Marsi është një ditë ku shumë prej grave marrin ose japin kartolina, lule apo edhe telefonata. Dita e 8 Marsit është dita më e rëndësishme e vitit kushtuar mamasë. Një fëmijë mund të harrojë ditëlindjen e mamasë së ti, po është e vështirë të harrosh 8 Marsin, dhe kjo prej gjithë reklamave që bëhen në cdo ekran.

  Ta dua punën

  Caucasian businesswoman stretching at desk Ta duash punën tënde mund të jetë e vështirë, sidomos kur je mëzitur nga puna jote ose kur nuk ndihesh i vlerësuar. Nëse e ke të vështirë të duash atë që po bën, ka disa mënyra që ti të mund të zhvillosh një qëndrim pozitiv kundrejt punës. Që të fillosh ta duash punën tënde, ti mund të bësh gjera si të zhvilluarit e mirënjohjes, të bësh miq në zyrë, ose t’i  kërkosh shefit një ngritje në detyrë. Me përpjekje dhe kalimin e kohës, ti mund të fillosh të kuptosh që të pëlqen të punosh në vend që t’i druhesh asaj.

  Udhëtim me fëmijët

  tips-for-traveling-with-kids-packing-tipsShpesh pas lindjes së fëmijës prindërit mund të dëgjojnë shprehje të tilla si: “tani nuk do të udhëtoni dot më”! Por pse duhet të ketë vend një shprehje e tillë tek një familje që ka dëshirë dhe mundësi ta bëjë një udhëtim? E vetmja gjë që duhet të merrni parasysh janë disa këshilla të cilat do t’ju ndihmojnë të gjithëve të udhëtoni të qetë.

  9 Gjëra që duan të dëgjojnë njerzit e sëmurë me kancer

  920f3a6ebad367f4cc222f72bb346adeNdonjëherë është e vështirë të gjesh fjalët e duhura për ti thënë dikujt që vuan nga kanceri. Website WhatNext ka bërë një anketim duke pyetur personat që vuanin nga kancerit se cfarë do donin ata të dëgjonin gjatë rrugëtimit të tyre të jetës bashkë me sëmundjen dhe ne po ndajmë me ju disa nga ato përgjigje. Ja se cfarë pëlqejnë të dëgjojnë njerzit e sumrë me kancer

  Procesi i pastrimit

  Child Cleaning 9 JuneJoani psherëtiu, ndërsa u mbështet tek krahu i karriges së të atit. “U lodha duke u sjellë mirë me Lorin, babi. Ai më ngacmon gjatë gjithë kohës,” murmuriti Joani, ndërkohë që në dhomë hyri Blerti, vëllai i tij i vogël. “Sot në shkollën e së dielës, Lorini më kapte vazhdimisht për krahu. A do të rritet ai? Ai…”

  Blerti i drejtoi një pyetje të atit, duke e ndërprerë të vëllanë. “Babi! A mund të shkojmë të shohim gurët e mi tani? Ka kaluar fiks një javë që nga koha kur i vendosa ato në gotën ku mbledh gurët!”

  “Duhet pak më shumë kohë që gurët të pastrohen. Po i nxore tani, nuk do të duken shumë ndryshe nga ç’ishin kur i fute brenda në të.”– i kujtoi Joani, Blertit. Babai pranoi: “Është e vërtetë. Ne do ta ndryshojmë pluhurin pastrues, por gurët duhet të qëndrojnë në të për disa javë para se të bëhen të lëmuar dhe të shkëlqejnë.” Mirë, po i lë për disa kohë.”  tha Blerti. Ai psherëtiu duke u larguar nga dhoma. Pas një çasti, babai murmuriti, “Unë mendoj se Lorini ende nuk është pastruar.” Joani ngriti kokën dhe pyeti: “Çfarë do të thuash me këtë?”.

  “Besoj se më ke thënë që ai e pranoi Zotin në kampin e Biblës verën e shkuar, apo jo?” – pyeti babai, dhe Joani pohoi me kokë. Babai vazhdoi të shpjegonte: “Pra, ai është një besimtar i ri, dhe duhet kohë e gjatë pastrimi që një person të bëhet si Jezusi. Ne jemi të gjithë në nivele të ndryshme të rritjes shpirtërore. Ata prej nesh që kanë marrë disa mësime për mënyrën e sjelljes, duhet të tregohen të durueshëm, veçanërisht me besimtarët e rinj.”.

  “Do të thuash se kam nevojë të jem më i duruar me Lorinin?” pyeti Joani. Ai psherëtiu i menduar: “Kur mërzitem me të, besoj se kjo tregon që as unë vetë nuk jam i pastër sa duhet.”.

  Babai pohoi me kokë dhe i tha: “Bibla thotë se hekuri mpreh hekurin, dhe unë mendoj se kjo ngjason pak me pluhurin pastrues të gurëve. Mbase Perëndia dëshiron që të metat e Lorinit, dhe të tuat gjithashtu, të funksionojnë si pluhuri pastrues për të pastruar njëri-tjetrin.” “Mirë, por nëse ai më ngacmon, a mund t’i them që të ndalojë?” pyeti Joani dhe babai iu përgigj: “Sigurisht, kërkoja me mirësjellje, dhe më pas trego durim, ndërkohë që e njeh më mirë dhe ndërkohë që ai mëson më shumë për Zotin.”

  “Ashtu do të bëj! Mbase unë mund ta ndihmoj me disa gjëra në mësimet tona të Biblës, dhe do të përpiqem të kujtoj se prej tij po mësoj të jem i duruar. Siç e the edhe ti, ne mund ta ndihmojmë njëri-tjetrin.”- premtoi Joani.

  Sa i duruar je kur dikush bën diçka që ty nuk të pëlqen? Mos harro që procesi i pastrimit nuk ka përfunduar për ty apo për dikë tjetër. Perëndia përdor eksperienca të ndryshme për t’i pastruar bijtë e Tij dhe sjell përfundimet që përshkruhen në Shkrimin e ditës së sotme. Një përkthim i vargut kyç thotë: “Njerëzit mësojnë nga njëri-tjetri, ashtu si hekuri mpreh hekurin.”. Kërkoji Perëndisë të ndihmojë që të kesh durim ndërsa përpiqesh t’i ndihmosh të tjerët të bëhen më shumë si Jezusi. Kërkoji Atij të të ndihmojë që edhe ti të mësosh më shumë prej tyre.

  Bëje tani

  Child Parent saying noAni mori diçka nga dollapi dhe ngriti dorën drejt shokut të tij, Erikut. “E mban mend atë pjesën e lojës që humbëm kur luajtëm herën e fundit që ishe këtu?”- pyeti Ani. Eriku tundi kokën dhe pa objektin. “Prit pak! E paske gjetur! Po, ishte pikërisht këtu,” u përgjigj Ani duke treguar me gisht fundin e dollapit. Eriku pa vendin që Ani i tregoi dhe thirri: “Uau! Është e çuditshme se si arrite ta gjeje aty! Çfarë rrëmuje! Është shumë më keq sesa dollapi im. E të mendosh që mami im mendon se dollapi im është rrëmujë! Unë mund të të ndihmoj t’i rregullosh gjithë këto gjëra.”.

  Mos u ankoni

  BBrF5NBShpesh herë na ndodh që të ankohemi për probleme të ndryshme, por harrojmë që të shohim jetën në përgjithësi. Ka shumë gjëra të tjera me më shumë vlerë që mund të bëjmë kur jemi të mërzitur. ne po ju rendisim disa perj tyre në këtë artikull...
   Page 3 of 4 « 1  2  3  4 »