Alergjitë stinore, si ndikojnë në shendetin tonë?

Alergjia është një ndër problemet kryesore që shqetëson miliona njerëz në mbarë botën. Alergjitë stinore ashtu si edhe alergjitë e tjera, zhvillohen kur sistemi imunitar i trupit bëhet i ndjeshëm dhe reagon ndaj substancave që ndodhen në mjedis, të cilat në pjesën më të madhe të popullatës nuk japin probleme.
Mjekja alergologe, Mira Xhixha në një intervistë për TV7 Albania thotë se këto substanca apo alergjenë mund të japin teshtima, kollë dhe kruajtje. Reaksioni alergjik mund të variojë nga një gjendje thjesht e bezdishme deri në një kërcënim për jetën. Disa alergji janë sezonale, ndërsa disa të tjera janë të lidhura me gjendje shëndetësore kronike si sinusiti dhe astma.
Sipas mjekes, alergjitë respiratore janë ndër format më të përhapura të alegjive në Europë dhe në mbarë botën. Gjithashtu, përhapja e sëmundjeve alergjike po vjen duke u rritur në Europë edhe si rrjedhojë e ndryshimeve klimatike, dhe nuk kufizohet më vetëm në ndërrimin e stinëve apo në mjedise specifike. Alergjia nga polenet karakterizohet nga lotim i syve, teshtima, ndonjëherë kollë dhe astmë me shfaqje sezonale.
“Alergjia është një reaksion i ekzagjeruar i organizmit që bën që të shfaqen sëmundjet alergjike. Është një mekanizëm i ndërmjetësuar nga qelizat e gjakut(leukocitet) pra, nga sistemi ynë imunitar i organizuar në nivel qelizor dhe organesh dhe që në kontakt me ajrin apo një ushqimi me të cilin kemi gjithmonë një ekspozim me të, krijohet një “luftë e rreme”ndaj një shkaktari të ashtëquajtur armik si një substancë, një ushqim që ka rëndësi jetike. Supozohet që nga sistemi imuntar konsiderohet si i rrezikshëm, si agression dhe kështu bëhet një luftë e rreme midis organizimit dhe shkaktarit të alergjisë dhe krijohet alergjia. Pra, kemi një sistem imunitar që vepron në mënyrë të ekzagjeruar. Nuk është se sistemi imunitar është i dobet por i ndryshuar duke gabuar armikun i cili nuk e kanos ose dëmton organizmin por përkundrazi, në shumicën e rasteve ka rëndësi të madhe shëndetësore dhe jetike. Është një luftë e kotë ku rezultati çon në dëmtim të organizmit”.
Sipas mjekes alergologe, në hapin e parë, organizmi e njeh armikun e saj dhe organizohet duke rreshtuar ushtarët mbrojtës. Në herën e dytë të futjes së këtij shkaktari, krijohet lufta/reaksioni, pra krijohet smëundja. Sistemi imunitar është shumë i rëndësishëm. Ai mbron nga sëmundjet infektive. Nëse merrni vaksina apo po kaloni një sëmundje infektive që në vogëli si rubeola, fruthi, lija, tetanozi etj ju krijoni këto antitrupa që ju mbrojnë tërë jetën. Kur tek një person, sistemi imunitar nuk arrin të organizohet siç duhet, krijohen antitrupa edhe ndaj shkaktarëve të tjerë të jashtëm të cilët nuk janë sëmundje shkaktuese dhe krijohet sëmundja alergjike.

Për të ndjekur intervistën e plotë, mund të klikoni në linkun e bashkangjitur

Ndani përshtypjet tuaja me ne

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
Rreth Radio 7

Radio 7 hyri në tregun radiofonik shqiptar si një media që sjell një këndvështrim pozitiv për jetën! Radio 7 është një zë pozitiv përmes përzgjedhjeve muzikore të përditshme, programeve informative, educative dhe sociale. Ne përdorim parimet biblike në thelb të përmbajtjes së programeve tona, me dëshirën për të parë një shoqëri shqiptare ku vlerat mbrohen. Stafi dhe programet e realizuara i japin një rëndësi të veçantë mirëqënies fizike, emocionale dhe shpirtërore të çdo personi.

Licensuar në nëntor te vitit 2001, Radio 7 fillon transmetimet në 17 maj 2002 me një transmetues në malin e Dajtit, nga një studio modeste dhe me pjesën më të madhe të stafit si vullnetarë.

Është quajtur Radio 7 sepse simbolika biblike e numrit 7 është “dita e pushimit dhe paqes fizike dhe shpirtërore.” Nëpërmjet transmetimeve të saj Radio 7 kërkon t’ju jap dëgjuesve pushim dhe paqe pavarsisht se sa e zhurmshme është dita në qytetet ku jetojmë.

Radio 7 transmeton në Tiranë në frekuencën 97.7 fm, e duke filluar që nga vitet 2005-2007 jane shtuar 2 transmetues te rinj, nje ne Ardenice me qellim mbulimin me sinjal te ultesires perendimore dhe nje tjeter ne Petresh per mbulimin me sinjal te zones se Elbasanit. Sot Radio 7 transmeton ne tre frekuenca, 97,7 FM ne Tirane, 102,3 ne Elbasan dhe 88,2 ne Ardenice. Ne vitin 2009, Radio 7 ka filluar transmetimet ne internet ne www.radio-7.net.


Free!

REGJISTROHUNI